14.04.2016. u 21.00 JI ĐING KNJIGA PROMJENE ILI PRORICANJA

JI ĐING je u stvari vrsta proricanja, skupljenih u knjizi koja se zove „Knjiga promjene” jer je osnova kineske filozofije je da ne postoji statično stanje i da u svakom momentu dolazi do prevladavanja janga ( jako, pozitivno, svjetlo ) nad jinom ( slabo, negativno, tamno ).
 
Knjiga koja je nastala u Kini prije najmanje dve tisuće godina, sadrži 64 heksagrama zapravo šest linija koje mogu biti jang ili jin.
 
Pojam pozitivnog, tj. muškog principa i negativnog, tj. ženskog principa ima vrlo široko značenje. Cijele linije u okviru heksagrama koji se dobija tako što se za svaku liniju bacaju novčići i zbrajaju se vrednosti ( npr. glava novčića ima značenje broja 3 a pismo, tj. naličje ima značenje broja 2.)
 
Broj tri je jang a broj 2 je jin). Kada se dobiju u bacanju dve trojke i jedna dvojka dobija se osmica koja kao paran broj odgovara jin tj. isprekidanoj liniji a kada se dobiju npr. dva nalična novčića tj. dve dvojke i jedan novčić okrenut licem nagore – broj tri – dobije se neparan broj sedam koji je jang broj.
Tako se šest puta bacaju novčići i ređaju se od dolje nagore. Tih šest linija predstavljaju jedan heksagram.
Svaki heksagram ima svoje značenje, i predstavlja odgovor na postavljeno pitanje.
 
Odgovori su često vrlo, vrlo konkretni, a katkada su simbolički opisani. Zato je potrebno veliko umijeće, znanje i predanost onoga koji otvara ovu Knjigu.
 
Otvorit ću je za pojedine slušatelje :)
 
Veliki zagrljaj svima :)
 
Luka Merlin
duhovni učitelj i iscjelitelj
 
slušajte www.merlin.hr