Kristali i kristaloterapija

I kako je to bilo na Sajmu minerala, fosila i dragog kamenja u Minhenu, od  27. do 30.10.2017.

Svaki puta se tako veselim posjetu tom sajmu, da nekoliko dana prije samog Sajma, pokušavam svaku pomisao na njega odmaknuti, kako bi “ne pripremljen” uronio u to carstvo.

Na početku bih se najljepše zahvalio organizatoru Sajma, što mi je i ove godine (druge za redom), osigurao besplatnu novinarsku ulaznicu za Sajam. Ne radi se samo o novčanom iznosu ulaznice (20 €), već i o mogućnosti da na Sajam uđem već u petak, kada je moguć ulazak samo novinarima i veletrgovcima.

Ove godine sam imao malo svojih osobnih želja za nabavkom, što mi je otvorilo još više prostora za traganje za onim što je iskopano. Oni koji me znaju, a vjerojatno ćete se neki od vas upitati, ja na ovaj Sajam odlazim unatrag 15-ak godina. Pa zašto opet u iste kristale gledati ? Ne, vjerujte mi nisu isti. Čak su možda neki primjerci isti (u što sumnjam), moje ih oči i srce drugačije vide. Tu su i mnoge “nove” kolekcije kristala i nakita koje pojedini kolekcionari iz cijelog svijeta izlažu. To se događa u središtu dva velika, jako velika paviljona. Sajam je inače organiziran u takva 4 paviljona, a ove godine je bilo prisutno preko 1300 izlagača iz cijelog svijeta.

Minhenski sajam minerala, fosila i nakita, postoji unatrag nešto više od 50 godina i sada je centralno središte takvih sajmova za Europu.

Osim trgovaca i izlagača, na Sajmu su prisutni i renomirani prirodoslovni muzeji iz Europe. Na ovom sajmu je bio i štand iz Hrvatske.

Iako mi je bilo teško pratiti na Njemačkom jeziku, bilo je i nekoliko interesantnih predavanja sa raznih nalazišta u svijetu.

Kristali su savršenstvo majke prirode

Oprostite što u ovom izvješću nećete naći ništa o fosilima, ali oni nisu u području mog interesa. 

Bilo da ste sakupljač kristala ili samo želite uhvatiti pogled na ono što priroda ima za ponuditi: svaki od vas će neizbježno podleći šarmu tog fascinantnog prirodog blaga. Njihova savršenost, kao i beskonačni oblici i raznolikost boja su prvo takvo iznenađenje gledateljima, da mnogi ne mogu vjerovati da ti prekrasni i impresivni primjerci prirodno rastu na ovaj način. 

Prepustili te se vodstvu tih energija, vidjet ćete i osjetiti rijetke akvamarine, tourmaline, gorske kristale, ametiste, ahate, tanzanite …  doživite čudo prirode, baš kao što sam i ja doživio. Vjerujem da će vas dodirnuti moja fotogalerija ispod ovog teksta.

Kao i u svemu, tako se i ovdje mogu vidjeti vješti falcifikati originalnih kristala, no organizator se potrudio, da formira poseban punkt, na kojem se može (bez novčane naknade) provjeriti njihova vjerodostojnost. 

Ja ovdje naravno govorim o onim skrivenim – ezoterijskim doživljajima, koja naravno većina znanstvenih geologa poriče. Demanti su im mnoga iscjeljenja koja u svom osobnom iscjeliteljskom radu doživljavam. Kako se kristali sa svojim energetskim i iscjeljujućim svojstvima koriste unatrag nekoliko tisuća godina, smatram znanstveno negiranje, kao epitet njihova nedovoljna znanja.

Zahvaljujući novinarskoj ulaznici, po prvi put mi je bio dopušten ulaz u “zabranjenu zonu”, gdje su izloženi i gdje se mogu na malo i veliko kupiti najvredniji dragulji na svijetu. Vauuu, koji festival za ljubitelje nakita. Već gotovog ili samo izbrušenih čistih dijamanata, smaragda, rubina, akvamarina … Na mnogim dijelovima tog malog područja, zabranjeno je fotografiranje, a tamo gdje je, škljocnuo sam koji puta. Na tim “štandovima”, nema cijena jer se ona samo pretpostavlja ili ugovara. Što zbog visoke cijene ulaznice za taj dio Sajma, što zbog dobro “filtera” za dolazak u ovu zonu, broj posjetitelja je vrlo malen.

Sreo sam tamo nekolicinu već od ranije poznatih izlagača i upoznao neke nove. Predivno je okružen okamenjenim živim bićima razgovarati sa ljudima koji to u različitim aspektima svoga života i žive.

I na koncu evo fotogalerije. Uživajte, jer nemojte zaboraviti i fotografija je transfer energije onoga što je na njoj (opet će me popljuvati znanstvenici), ahhh neka. 

Svima šaljem veliki zagrljaj, a uskoro ću objaviti dio moje male kolekcije iz koje sam spreman, tko je zainteresiran, ponuditi u prodaju.

Dragi prijatelji kristala i dragog kamenja

izvješće sa posjeta Sajmu u listopadu 2016.

Evo mojih kratkih, ali snažnih impresija sa posjeta Internacionalnom sajmu kristala Mineralientage Munchen – World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils od 28. do 31. studenog 2016. godine.

banner-home-tms-2016-de-10

Kao i prethodnih godina (ovo je 53 Sajam po redu) Sajam je odlučno postavljen u svom izložbenom, trgovačkom i znanstvenom obliku. Mislim da su su i izlagači, njih oko 135o iz oko 60 tak zemalja i nekoliko stotina tisuća posjetitelja, u ova tri dana, ostvarili, ili čak premašili svoja očekivanja.

2016-10-28-11-38-12

Osobno sam bio prisutan kroz tri oblika svog interesa. Kao iscjelitelj, kolekcionar i novinar Radio Merlina. Zahvaljujem se organizatoru Munichshow, što mi je uručio besplatnu novinarsku ulaznicu za sva tri dana posjeta. Ranijih godina sam osobno platio ulaznicu.

Po mom osobnom viđenju, najzastupljeniji su bili kristali sa područja Latinske Amerike, što nije čudno, jer su tamo i najveća nalazišta. Jako sam bio impresioniran muzejskom izložbom kristala Francuske, Italije, Japana, Njemačke i još nekih privatnih kolekcionara.

Barem do sada se nisam suočio sa tim iskustvom, jedan dio od ta četiri ogromna paviljona (ukupne površine od 50.000 m2) u kojem je izložen nakit i drago kamenje, bio je rezerviran samo za posebne domaćine i posjetitelje. Osjetila se vrlo jaka energija dijamanata i ostalih dragih kamenčića kao i miris novca. Niti u jednoj funkciji moga posjeta ulaz nije bio dopušten, no iskreno govoreći, nije me baš niti privlačilo. Možda baš ona moja obična ljudska znatiželja.

O važnosti cijelog događaja govori i činjenica da su predgovor za sajamsku brošuru, napisali i premijer Bavarske i gradonačelnik Minhena.

Kad je riječ o energiji novca, prema mojoj slobodnoj procjeni, Sajam u Minhenu je prihodovao oko 1 000 000 € za tri dana trajanja sajma.

Kao i u svemu, tako (ovdje posebno) i ovdje, svako prema osobnim afinitetima i potrebama može pronaći iscjeljujući eliksir za sebe. Neki eliksiri (kristali) su vrlo povoljni u financijskom pogledu, a za neke treba odvojiti od 100 do 50 000 i više Eura. Ako na primjer želite Porše optočen Gorskim kristalom, Lapisom i drugim poludragim i dragim kamenjem, za njega će te trebati odvojiti nekoliko stotina tisuća Eura.

Predivne kristalne fontane, koje ja primarno vidim kao Feng Shui lijek, naravno odabrane kombinacije kristala u njima baš za određenu osobu i prostor.

Često zaboravimo, jer nas osjetilno zadrži na površini doživljaja, neki kristali imaju starost od par stotina do nekoliko milijuna godina. Zapravo, starost kristala je gotovo nemoguće otkriti, jer se smatra da neki od njih nisu sa Zemlje, već su nam ih dale druge civilizacije. I sada zamislite jedan unutarnji tih razgovor sa jednim od takvih predstavnika. neke od njih razbijemo, razrežemo, izbrusimo, pa na ogrlicu, narukvicu …

Zato, ako je kristal pomno izabran, trebali bi poraditi na osvještenju našeg međusobnog odnosa, potom o putovima i iskustvima kojim nas vodi.

Možemo ih doživljavati kao ukrase i jednako tako kao vodiće za dušu, kao zaštitni2016-10-30-17-02-33ke, kao iscjelitelje, kao prijatelje …

Posebno zadovoljstvo mi je bilo sresti se sa mojim dugogodišnjim prijateljem i suradnikom, Zoranom Tepurićem. Pa kao kad se žene nađu nakon shopinga, pokazujući jedna drugoj krpice koje su kupili, tako smo mi otvarali kofere i ruksake pune “kamenja” i drugih stvarčica, veseleći se kao mala djeca toj čaroliji u škrinjicama.

I da više ne zborim, pogledajte dio fotografija koje sam napravio. Ne sugeriram, ali vjerujem da ćete uživati (i fotografija zrači onim što je snimljeno).

Voli vas vaš

Luka Merlin