Na uvjetnoj slobodi

Znate ono kada upisujete godinu na faksu pa imate uvjete za upis? Zaposlili bi se pa trebate ispuniti uvjete natječaja. Kredit za stan? Može! Evo uvjeta. Upisujete dijete u vrtić- pod uvjetima. Što god vam padne na pamet da želite ostvariti postavljaju vam se uvjeti. I tako do mirovine. Ako ste ispunili uvjet za mirovinu, naravno. Nije to ništa neobično, čisto zdrava struktura stvari. Imaš uzrok i imaš posljedicu. Što se imaš čuditi!. Tako to ide u prirodi i društvu.

Pretjerujem. Nije samo da cijeli život ispunjavamo nekakve uvjete. Ne. Mi ih i postavljamo. Partner prvo mora zadovoljiti hrpetinu uvjeta da bi uopće dobio šanse da to postane. Duhovit, samostalan, pažljiv, pouzdan. Je li ti već rekao da te voli? Uvjet za ženidbu-da prvo živite skupa. Uvjet da živite skupa -da to ne bude u roditeljskoj kući. Uvjet da se odseli- posao s većom plaćom.
Svi pošteno i marljivo radimo pod uvjetom da nas cijene , ako je to naša struka, ako nam je dobra plaća, ako je firma dovoljno blizu, ako je zdrava, ohrabrujuća i poticajna atmosfera. Stalno vaga u glavi radi. Ako to- onda to, ako ti- onda ja.

Djeca. E ona zaslužuju bezuvjetnost! Friška figa. Dobit ćeš desert pod uvjetom da si pojeo ručak. Možeš se igrati ako si napisao zadaću. Možeš slikati ali samo na papiru. Možeš se igrati vodom ali samo ljeti. Možeš se ljutiti ali ne bez razloga. I osjećaš se dobrim djetetom ako si ispunio onih 1000 očekivanja roditelja.

Svima je već dosta uvjeta. Ali tko ih postavlja? Mi. A najviše uvjeta postavljamo sami sebi. Ideš u kino pod uvjetom da je film komedija jer ti baš komedije voliš. Kupit ćeš novi komad odjeće pod uvjetom da je na akciji. Izaći ćeš van s prijateljima pod uvjetom da je sutra neradni dan. Dat ćeš otkaz pod uvjetom da si našao već drugi. Napisat ćeš tekst pod uvjetom da ga netko prvo pregleda i prepravi ( Što? Ups ). Tako u nedogled. Malo po malo sužavamo svoj prostor djelovanja, svoju slobodu izražavanja , svoju sposobnost da volimo. DA VOLIMO! I to činimo. Uvjetujemo ljubav. I počinjemo od sebe. Voliš se kada si zadovoljan sobom i kada misliš da si to zaslužio. A to si zaslužio ako si dobar. A dobar si ako-i onda 1001 uvjet. Tri stranice TO DO liste i na kraju ne voliš se jer ne stigneš.

Sagradili smo si zatvor i dali pravo na uvjetnu slobodu. Ma koji su to uvjeti za sreću? Koji su to uvjeti za ljubav? Uvjeti za vjeru?Zašto uvjetujemo sve što radimo? Znaju već i vrapci da to radimo iz straha. Što nas košta da smanjimo uvjete i izađemo iz svoje kutijice. Pa pomalo! Napiši nešto i ako nisi pisac, odi plesat s dvije lijeve, skuhaj ručak pa što ako ga neće nitko jest. Pa voli se! Pa kaj! Budi sretan. Nema uvjeta za sreću. 

 

Sanja Badanjak Crnić