MEDITACIJA – Što je to ?

Meditacija je putovanje u viša stanja svjesnosti, a zatim uzdizanja iznad njih. Umijeće meditacije sastoji se od preusmjeravanja središta pažnje na sve suptilnije razine, a da pritom ne gubimo nadzor nad razinama koje ostavljamo iza sebe. Na neki način, to je kao da stječemo nadzor nad smrću. Počinjemo s najnižom razinom, društvenim okolnostima, običajima i navikama. Zatim prelazimo na fizičko okruženje, položaj tijela i disanje, pa na osjetila s pripadajućim osjetima i opažanjima, um s pripadajućim mislima i osjećajima, sve dok u potpunosti ne zahvatimo cijeli mehanizam osobnosti i čvrsto prionemo uz njega. Posljednji stupanj meditacije postiže se kad se osjećaj identiteta uzdigne iznad stava „ja sam taj i taj“, „ja sam samo svjedok“ iznad svih ideja, sve do neosobnog čistog bitka. Ali kad jednom počneš s meditacijom, moraš biti odlučan. To sasvim nije nešto sporedno u tvom životu. Uloži svoju energiju i vrijeme u nužno razbijanje zida koji je oko tebe sagradio um. Vjeruj mi, nećeš zažaliti zbog toga.

Kako ćeš znati da je tvoje iskustvo univerzalno ?

Sve ćeš saznati iz prve ruke na kraju svoje meditacije. Neće ti biti potrebni nikakvi posebni dokazi. Ibaš kao što svaka kapljica oceana nosi njegov okus, tako i svaki trenutak vremena nosi okus vječnosti. Definicije i opisi imaju smisla kao koristan poticaj za daljnja traganja, ali na kraju i njih moraš nadići kako bi dosegao ono što se ne može ni definirati ni opisati osim niječnim (tihim) pojmovima.

A kada jednom okusiš vlastito sebstvo, otkrivati ćeš ga svuda i u svako vrijeme. Prema tome, najvažnije je doći do njega. Jednom kada ga spoznaš, nikad ga više nećeš izgubiti.