Koji je motiv za posjetiti iscjelitelja ?

Koji vam je prvi odgovor na ovo pitanje ? Ne moram biti vidovit, ali većina će reći da ide zato jer ima neku tegobu. Neki su je več pokušali riješiti na konvencionalan način, ali nije išlo, pa hajde da probamo i ovo …

Iz ovakvog djelomičnog poimanja iscjeliteljstva, nastao je pojam alternativna medicina. Dakle alternativa klasičnoj medicini. To je jedna razina i druga je ta da se iscjeljenje odnosi samo na fizičku, mentalnu i emocionalnu razinu. Sve su to samo (za mene) površne odrednice i sukladno tome pojmovi. Naime, znano je da tijelo i um, predstavljaju samo jedan jako mali postotak ljudskog bića. A što je sa ostatkom ? Taj ostatak uglavnom dodiruju neke filozofije, čak bih rekao i neke umjetničke grane. 

Taj ostatak je jedno ogromno područje koje se još uvijek potajno istražuje, iako se o tom “ostatku” može pročitati u drevnim medicinama, kao što su ayurveda, kineska tradicionalna medicina, tibetanska medicina, šamanizmu, svim mogućim astrologijama …

Ima nešto što nam se lagano prikrada i dio je toga ogromnog.  To ima tendenciju pomiriti ovo krajnje materijalno i ono nevidljivo. To je kvantna fizika i kvantna medicina. 

Već jako dugo se može čuti od liječnika klasične medicine, kako neki problem psiho/somatski i na tome se stalo. U praksi se uglavnom bavi tom somom a manje psihom, osim ako baš niste za hospitalizaciju.

I tako slijedom tog tumaranja, kad se nešto pojavi i okarakterizira kao kronični problem, zatražimo zakrpu kod bioenergetičara, Reikiste, thetahilingičara, akupunkturca, kostolomca … Neki puta zakrpa primi i drži neko vrijeme, ili uopće ne primi. Zašto ? Zato jer nije dotaknut uzrok. Uzrok tog čira na želucu, infarkta, karcinoma … Poštapalica koja također slijedi možebitni uzrok ovih bolesti je STRES. E on je već neko vrijeme u modi. Pa bilo bi dobro da promijenite posao, prehranu, partnera, mjesto stanovanja, državu … Neki to i čine, ali evo ga opet. Mislim na STRES. Možda ne odmah nakon promjene, kako bi se osoba stigla pohvaliti sa novim poslom, okružjem, partnerom … 

Skoro sam zaboravio ono što se naziva okultnim, ezoterijskim, magijskim i tome slično. Dakle alati za postizanje željenog životnog scenarija. U ovom području i na ovoj našoj zemlji, nastao je također pravi čušpajz. Ne, nemojte misliti da ne prihvaćam ezoterijske, mistične, magijske i druge vidove energetske komunikacije. Nego želim istaknuti krajnju prostituciju tih nekih uzvišenih ili manje uzvišenih “tehnika”.

I tako se vrtimo u krugu, krugovima, kvadratima i nikako ih nadići. Opet to slavno zašto ? Sustav i sustavi su nam ograničavajući faktor. Samo je pitanje, koliko je neki sustav fleksibilan, pa se udruži sa nekim drugim sustavom, ili se ta fleksibilnost kreira kroz odmetnutost. Najčešće pojedinaca, a ako se to nedajbože dogodi nekom dijelu sustava, ima da ga nema. I bi tako. 

Poseban štih tim sustavima daju institucije: države, religije, nacije, regije … E sada tu moram biti jako oprezan, kako ne bi završio u još nekoj crnoj knjizi. Ali, ako mi u daljnjem tekstu padne na pamet neka od tih institucija, ja ću joj dati sinonim ŠTIH.

A što mogu, moram valjda zbog sebe tako polako uvoditi, jer ni meni sve to nije sjelo do kraja i tko zna kada će sjesti. Mogu vam reći da se veselim tim polaganim slaganjem te velike slagalice. Baš svakom pazliću se veselim. Kao što se veselim ovu svoju istinu podijeliti sa vama. Molim vas, imajte na umu da to što čitate, nije generalna istina. Mislim da nju zna samo Bog. I kad to kažem, ne mislim na Boga kao izdvojeno biće, entitet, ili što već, nego na taj esencijalni dio svega što postoji. Dakle i u nama.

Gdje smo na koncu tu mi, ja, ja jesam ? Od početka do ovog trenutka. Baš ovog u kojem se manifestiramo kao ljudsko biće. Gdje je taj početak naše manifestacije ? Tad kada smo bili u potpunoj harmoniji sa sobom i Univerzumom. Za neke je to bilo davno, davno prije nekoliko tisuća godina a za neke tek nedavno. Gdje i na kojim smo to putovanjima “izgubili” tu ravnotežu koja nas prati do danas. Ovo je toliko slojevito, da ne stane u slova, riječi i rečenice, pa ću fragmentalno i to zbog sebe, poslijedično zbog vas koji ovo čitate.

U tom početku, početaka, dobivamo taj individualni pečat na knjigu našeg-ih života. U toj knjizi piše naša misija, vizija, poslanje, karma i dharma. Ono zbog čega smo poslani na zemlju. Naravno i to su vrlo, vrlo slojeviti zadaci i misije. Ali uzet ću jedan mali i mogući isječak.

Na primjer, vaše poslanje (prema Knjizi života) u ovom životu je da se ostvarite kao slikar. Iako ste svjesni tog afiniteta i talenta, vi odaberete biti pravnik. Zašto baš tako, to je opet ovisilo o mnogim faktorima kao što su: roditelji, uža i šira obitelj, trenutno stanje u društvu i tako dalje. Čak i završite taj fakultet, međutim, nikako se ostvariti u tom zvanju. U vaš život ulaze žena, djeca, prijatelji i neprijatelji. A vama ne ide, pa ne ide. I tako s vremenom, kad dođu pogodne godine, a izdržljivost popusti, počinju problemi. Mentalni, emocionalni i na koncu fizički. Patnja je tu. 

Pa hajde da u ovom blogu imamo happy and. Napravili ste potrebne klasične krugove liječenja ovoga i onoga, ali ne ide. Kad jednoga petka, sretnete prijatelja kojeg dugo niste vidjeli. Sjednete na kavicu, požalite mu se i on vama ispriča svoju životnu štoriju. Ni njemu nije bilo lako, ali sad je konačno dobro. Iz upravo iz te njegove ispovijesti, vam je sugerirao da posjetite jednog iscjelitelja, koji uopće nije poznat, čak je samozatajan. Saznajete od prijatelja da se dotični bavi viskom, Reikijem, kristalima i tko za još što. Sve vam je to nepoznato jer se zbog ŠTIHa s time nikad niste susreli. I konačno posjetite tog čovjeka, koji vam u par jednostavnih riječi kaže da ste zalutali. Životno zalutali. Ipak za još jednu usporedbu njegova viđenja, predložio vam je da odete kod jednog astrologa, kako bi vam protumačio natalnu kartu. I kad tamo, suma, sumarum, ZALUTAO. 

Dosta vam je svega jer ste prepoznali taj svoj potencijal koji je u vama zaspao, a ovo virtualno što ste stvorili ne čini vas sretnim, a još manje zdravim. Odlučite dati otkaz, upisati prvu umjetničku slikarsku radionicu na kojoj su vas prepoznali kao jako darovitog, slijede kampovi, tečajevi, druge edukacije, vi paralelno stvarate i život krene. Krene bez čira na želucu koji ste liječili godinama, a sad ga jednostavno nema.  A okolina ?! Jedni vas proglasili ludim, drugi vas napustili, treći proglasili genijalcem, četvrti ušli u vaš život… I to je ŽIVOT. 

Što je to onda iscjeljenje ?  Povratak Izvoru i biti jedno sa njime, biti onakav kakav si poslan, radostan, u ljubavi, u miru, u istini …

Što je iscjelitelj ? Onaj kojem je dano da onima koji od njega zatraže pomoć, podsjeti na njihovu istinu o njima.

Čemu je sve ovo alternativa ?! Ili je sve ono što na drugi način pomaže tom istom čovjeku ?! Možda da se uopće ne bavimo uspostavom nekog sustava vrijednosti, jer on je već ionako uspostavljen na višim razinama. Ionako smo već dosta nereda napravili trudeći se napraviti “najbolje”.